Ceva dulce…

Pentru cã ieri în Belgia a fost sãrbãtoare si toatã lumea a avut liber de la universitate si de la lucru eu mi-am propus sã gãtesc ceva gustos cãci de mult timp nu am fãcut-o. Si pentru cã mi-a iesit bine si foarte gustos as vrea sã impart reteta cu voi. Pentru cei care iubesc sã gãteascã, pentru cei care iubesc tortele si tot ce e dulce, pentru cei care au o sãrbãtoare si înkã nu stiu ce desert sa pregãteascã, pentru cei care doresc sã-si alinte odorasii sau iubitul/sotul cu ceva gustosel si pentru cei pofticiosi iatã reteta!

Ingrediente:

Pentru blat

  • 12 ouã
  • 250 g zahãr
  • 225 g fãinã albã
  • 12 linguri ulei
  • 4 linguri cacao
  • 8 g praf de copt

366fb-img_2682

Pentru sirop (eu nu am folosit sirop pentru cã prefer turtele sã fie mai uscãtele)

  • 300 ml apã
  • 5 linguri zahãr
  • 3 linguri esentã rom

Pentru cremã

  • 400 ml friscã
  • 400 g ciocolatã purã
  • 150 g nuci mãcinate (puteti folosi în loc de nuci alte fructe: zmeurã, cãpsune etc.)

Pentru glazurã

  • 100 ml friscã
  • 100 g ciocolatã purã

c8da7-img_2679

Etapele de pregãtire:

1. Batem ouãle împreunã cu zahãrul

b70d7-img_2685

2. Amestecãm ingredientele uscate: fãina, cacao si praful de copt

cf287-img_2686

3. Adãugãm amestecul uscat si uleiul la ouãle bãtute cu zahãr

d65ff-img_2687

4. Împãrtim masa obtinutã în douã, le turnãm în format tapetatã cu hîrtie de copt. Puteti folosi forme de orice dimensiune, eu am folosit formã dreptunghiularã 40*30 cm. Coacem cele 2 blaturi în cuptor la 225 grade.

5. Cît timp se coc blaturile pregãtim crema. Amestecãm ciocolata si frisca, le punem la foc mic pînã se topeste ciocolata însã fãrã a aduce la punctul de fierbere. Lãsãm sã se raceascã apoi adãugãm nucile.

03adb-img_2689

6. Glazura o gãtim la fel ca crema.

22762-img_2690

7. Siropul îl pregãtim în felul urmãtor: fierbem apa împreunã cu zahãrul, cînd zahãrul s-a topit luãm de pe foc si adãugãm romul. Lãsãm sã se rãceascã.

8. Tãiem fiecare blat copt în douã pãrti egale, în total avem 4 blaturi.

0fa2b-img_2692

9. Punem primul blat pe o tavã, îl însiropãm (eu nu am însiropat) si întindem o treime din cremã peste el. Procedãm la fel cu al doilea si al treilea blat. Peste al patrulea blat întindem glazura, fãrã nuci.

10. Dãm torta la rece pentru cel putin o orã. Dupã o orã cu un cutit bine ascutit tãiem în bucãti mici.

Eu am împãrtit torta în 12 mici prãjituri. Ornamentãm dupã dorintã si fantezie!

0c1dc-img_27082286f-img_2710ae340-img_2712

Informatii nutritive pentru 1 portie (torta mea are 12 portii pentru cã am împãrtit-o in 12 bucãti):

Calorii: 643

Grasimi: 39,9 g

Colesterol: 175 mg

Proteine: 22,4 g

Glucide: 56,9 g

POFTA BUNA!!!

Reteta originala o puteti gasi aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s